Gyakorló feladatok STAT-08

Következtetések két minta alapján: Konfidencia intervallumok, hipotézisvizsgálatok - Feladatok

1. Feladat

Egy marketing tanulmányban összehasonlították egy termék esetében a városi és a falusi vásárlók átlagéletkorát, melyhez véletlenszerű és független mintavétellel választották ki a vásárlókat. Melyik statisztikai módszert érdemes használni a városi és a falusi vásárlók átlagéletkorának összehasonlítására?

2. Feladat

Egy közvélemény-kutató intézet véletlen telefonhívásokat használ a vélemények begyűjtésére. Véletlenszerű és független mintavétellel kiválasztottak 100 férfit és 200 nőt, és megkérdezték a véleményüket egy újonnan bevezetendő helyi rendeletről. Azokat a hívásokat tekintik sikeresnek, amikor a megkérdezett hajlandó válaszolni a feltett kérdésekre. Az a cél, hogy összehasonlítsák a férfiak és a nők hajlandóságát a válaszadásra. Milyen statisztikai módszert alkalmazzanak?

3. Feladat

Egy vérnyomáscsökkentő gyógyszer tesztelése során 1500 betegnek mérték meg a vérnyomását a kezelés előtt és közvetlenül utána is. A gyógyszer hatékonyságát szeretnék vizsgálni. Milyen statisztikai módszert alkalmazzanak?

4. Feladat

Egy gyógyszer gyártásakor az egy tablettában lévő hatóanyag varianciája kritikus minőségi jellemző. Egy technológiai újítás révén azt remélik, hogy ez a variancia csökkenni fog. Milyen statisztikai módszert alkalmazzanak annak megállapítására, hogy tényleg csökkent-e az egy tablettában lévő hatóanyag varianciája?