SPC Minitab -bal. Adatelemzési példák

1. Feladat (Nyomtatott áramkör)

Egy nyomtatott áramkörnél a rágőzölögtetett vörösréz réteg vastagsága kritikus minőségi jellemző. A vizsgált áramkörnél a terv szerint a réteg vastagsága 50 és 200 mikrométer között változhat. Ha a vastagsága ezen kívül esik, akkor a nyomtatott áramkör nem megfelelő.

A NyomtatottAramkor.MTW adatfájlban a gyártás során folyamatosan vett 5 elemű minták adatai találhatók, ahol az egyes minta elemek a vörösréz réteg vastagságát jelentik mikrométerben. Az egyes mintákat a gyártás 3 egymást követő műszakjából vették. 

Az adatok alapján, a Minitabbal történő adatelemzés segítségével válaszoljon az alábbi kérdésekre, illetve végezze el a szükséges elemzéseket.

a.

Megfelelő ellenőrző kártya segítségével állapítsa meg, hogy a nappalos műszakban a vizsgált vastagsági jellemző stabil folyamatból származik-e? 

b. 

A nappalos műszak adatai alapján állapítsa meg a kártya beavatkozási határait és ezekkel a beavatkozási határokkal szerkesszen kártyát a nappalos és délutános adatokra. Mit állapíthat meg a délutános műszakban a folyamatról? Mi lehet a tapasztalt jelenség oka?

c.

Az éjszakai műszak előtt újból gépbeállítást végeztek. Szerkesszen ellenőrző kártyát, amin mind a három műszak adatai szerepelnek, és aminek a beavatkozási határait a nappalos műszak adatai alapján határozták meg. Mit állapíthat meg az éjszakai műszak gyártási folyamatáról?

d.

Szerkesszen ellenőrző kártyát, ahol az éjszakai műszak adatait független fázisnak tekinti az előző műszakokétól. Mit állapíthat meg az éjszakai műszak gyártási folyamatáról?

e.

Végezzen utólagos képességvizsgálatot a három műszak alatt összesen legyártott termékre vonatkozóan. Mennyi a jellemző képességi index? Mit is jelent ez?

f.

Milyen arányban gyártottak selejtet a három műszak alatt összesen? Hogyan határozta ezt meg? 

g.

Mennyi lenne a folyamat képessége, ha a specifikáció szigorúbb, 85 -195 mikrométer között lenne? (Overall analízissel, a három műszak alatti összes adatot figyelembe véve.)

Most a folyamat képességét szigma-szintben fejezze ki. Mutassa meg, hogyan számítjuk a szigma-szintet a normális eloszlás sűrűsségfüggvényéből.

h.

Számítsa ki az előbbi szigma-szintet Within analízissel is. Mennyi a szigma-szint eltolódás? Mit jelentenek ezek az értékek?

i.

Amennyiben a gyártás az éjszakai műszakban történt gépbeállítás mellett folytatódik a jövőben, 95 % -os megbízhatósággal állapítsa meg azt, hogy a legyártott termékek 99 %-ának minőségi jellemzője milyen intervallumba esik. Hasonlítsa össze ezt az intervallumot az 50 - 200 közötti tűrésmezővel.


A NyomtatottAramkör adatfájl:

https://www.statisztika-online.hu/pluginfile.php/3139/mod_book/chapter/30/NyomtatottAramkor.MTW